Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomarańczowa kaczka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
pomarańcza 4 sztuka
wino białe wytrawne 100 ml
Imbir mielony Prymat 1 łyżka czubata
sól 1 łyżeczka płaska
Pieprz czarny mielony Prymat 0,33 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa kaczka

Kaczkę dokładnie oczyszczamy, usuwamy wszystkie włoski, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Nacieramy dokładnie solą oraz imbirem zmieszanym z pieprzem.

Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z trzech wyciskamy sok, ale niezbyt dokładnie, aby przy skórkach pozostało trochę miąższu.

Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, którymi faszerujemy kaczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.

Sok mieszamy z białym winem.

Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i polewamy mięso 1/4 wina zmieszanego z sokiem. Czynność powtarzamy co 20 minut.

Kaczkę trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 75-90 minut, podlewając co 20 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Pół godziny przed kończem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojoną w plastry ostatnią pomarańczą.

W razie potrzeby przykrywamy kaczkę folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekła.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 15.10.2014 19:49
fajny przepis !
Christopher 15.10.2014 16:53
Pyszna ta kaczuszka.
Malinka 15.10.2014 16:16
Kaczka na pewno smakowała wyjątkowo!!!
Motorek 15.10.2014 16:08
Palce lizać
pajbek 15.10.2014 15:46
Pyszne mięsko :-)
mirosława4 15.10.2014 15:39
apetyczna ta kaczuszka :)
caralajna 15.10.2014 15:30
wygląda zjawiskowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak