Przepis i sposób przygotowania na: Pomarańczowa kaczka
Nacieramy dokładnie solą oraz imbirem zmieszanym z pieprzem.
Pomarańcze parzymy wrzątkiem. Z trzech wyciskamy sok, ale niezbyt dokładnie, aby przy skórkach pozostało trochę miąższu.
Skórki pomarańczy kroimy na mniejsze kawałki, którymi faszerujemy kaczkę. Nacięcie spinamy wykałaczkami.
Sok mieszamy z białym winem.
Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i polewamy mięso 1/4 wina zmieszanego z sokiem. Czynność powtarzamy co 20 minut.
Kaczkę trzymamy w piekarniku jeszcze mniej więcej 75-90 minut, podlewając co 20 minut płynem, który wytworzy się z jej pieczenia. Pół godziny przed kończem pieczenia obkładamy kaczkę pokrojoną w plastry ostatnią pomarańczą.
W razie potrzeby przykrywamy kaczkę folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekła.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.