Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla
Usuwamy końcówki cukinii i kroimy ją w 0,5 cm plastry. Grillujemy z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni lub tradycyjnym grillu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, pomidory w półplastry, a szczypiorek drobno siekamy.
Paprykę przecinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i białe skórki. Kroimy miąższ w cienkie plasterki.
Placki tortilli smarujemy majonezem delikatnym. Na 2/3 wysokości każdego placka układamy po plasterku szynki, kilka plastrów pomidora i rzodkiewki, paseczki papryki oraz opcjonalnie pokrojoną w plastry lub startą na grubych oczkach mozzarellę.
Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy szczypiorkiem.
Zaginamy mniej więcej 3-4 cm spód każdego placka tortilli i zwijamy boki do środka.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Aby placki lepiej się trzymały, możecie je "związać" szczypiorkiem.