Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie
Na blat przesiewamy mąkę. Zaś do naczynia bądź miski wlewamy 0,5 lita wody, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Roztrzepujemy widelcem. Powoli do mąki wlewamy ciasto i zaczynamy ugniatać - ja wszystko robię na początku widelcem.
Następnie ugniatamy dość mocno ciasto. Powinno być gładkie i sprężyste. Aby mieć pewność, że jest dobre powinno się je przekroić i sprawdzić czy nie ma żadnych grudek i czy są już takie małe bąbelki powietrza.
Farsz:
Ziemniaki i ser zmielić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać do zmielonych ziemniaków i sera. Dodać do farszu jajko, pieprz (wg. uznania), sól (wg. uznania) oraz przyprawę uniwersalną. Wszystko razem porządnie wymieszać.
Kraszanka:
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, można dodać boczek.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, wykrajmy krążki szklanką, na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy. Gotowe pierogi wrzucamy do wcześniej osolonej wody z oliwa i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy jeszcze ciepłe polane smażoną cebulką.