Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaragowe risotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szklanka
szparagi zielone 10 sztuka
cebula 1 sztuka
wywar warzywny 0,5 litr
wino białe wytrawne 0,5 szklanka
parmezan 10 dag
olej rzepakowy
masło 2 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szaragowe risotto

Usuwamy 1 cm końcówki szparagów.

Odcinamy główki szparagów, a łodyżki kroimy w 0,5 cm kawałki.

Na patelni podgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z łyżką masła. Wrzucamy główki szparagów i przesmażamy je przez minutę. Odkładamy na talerz.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z masłem i podsmażamy przez około pół minuty.

Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy. Po 2 minutach, gdy ryż zrobi się szklisty, wlewamy białe wino.

Gdy wino odparuje, dodajemy pokrojone łodyżki szparagów oraz po około 100 ml wywaru. Kolejną porcję wywaru wlewamy dopiero, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez ryż.

Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany. W razie potrzeby dolewamy nieco wody lub wywaru.

Dodajemy starty parmezan oraz pozostałą łyżkę masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem risotto przybieramy główkami szparagów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.10.2014 10:55
jedno z moich ulubionych
ajres 14.10.2014 22:41
apetycznie wyglada
olkaaa 14.10.2014 13:06
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak