Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 1 na osobę
pieczywo tostowe 1 kromka na osobę
roszponka 1 garść
rukola 1 garść
szparagi zielone 1 pęczek
parmezan starty
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżka
sól
pieprz
oliwa
biały ocet winny
skórka z cytryny

Sos holenderski

żółtko jajek 2 sztuki
masło 50 gram
sok z cytryny 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami

Od szparagów odłamujemy dolną stwardniałą część. Będziemy czuć, które to miejsce, po zgięciu szparag sam się złamie. Nacieramy szparagi oliwą, solą i pieprzem i grillujemy. Aż się przyrumienią i zmiękną. Przekładamy na talerz i czekamy aż ostygną.
Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy.

Teraz jajka: nieduży rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy ogień żeby się tylko tak leciutko gotowało (zbyt duże bąble zniszczą strukturę białka). Łyżką zakręcamy wodę w garnku żeby się wir zrobił i w ten wir wbijamy jajko - rozbijamy tuż nad samą wodą. Możemy też rozbić najpierw do miseczki i wlać do wody prosto z miseczki. Ta metoda jest nawet prostsza. I gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręczniczek i osuszamy.

Sos holenderski:
Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić) ubić żółtka na parze/w kąpieli wodnej.
Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego masła miksujemy jeszcze przez chwilę.

Teraz już wykończenie:
Rukolę z roszponką wykładamy na talerz, na to kładziemy tosta, na niego szparagi, a na górę jajko. Oblewamy sosem holenderskim i posypujemy parmezanem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 16.03.2016 12:54
pyszna śniadanie
Ola1984 14.10.2014 11:38
O tak, zdecydowanie moje smaki :) Królewskie śniadanie :)
Wiktoria29 14.10.2014 09:14
wygląda idealnie, poproszę o takie śniadanie :)
Beatris 14.10.2014 09:13
Wspaniałe śniadanie, z przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)
Helena63 14.10.2014 08:59
zjadłabym takie pyszne śniadanko :)
Czyki 14.10.2014 08:19
O mamo!!! a ja śniadania nie jadłam a tu takie smakowitości serwujesz :):) Wspaniałe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak