Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki 1 kg
kminek 1 łyżeczka
ocet 100 ml
jajko 4
mąka 30 dag
woda mineralna 250 ml
masło 8 dag
seler naciowy 45 dag
bulion warzywny 300 ml
białe wino 250 ml
śmietana kremówka 5 łyżek
chrzan 2 łyżki
pomarańcza 1
olej 1 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki w cieście

Buraki wyszorować i gotować około 40minut w osolonej wodzie z dodatkiem kminku.Odcedzić,obrać,pokroić w ćwiartki i polać octem.Białka oddzielić od żółtek.Do żółtek dodać mąkę,wodę mineralną , 5 dag masła i odrobinę soli.Wszystko wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę.Połączyć z ciastem i odstawić na 30minut.Seler oczyścić umyć i drobno posiekać,poddusić na pozostałej porcji masła.Wlać bulion i wino,doprawić solą,pieprzem i gotować na wolnym ogniu 10minut.Dodać śmietanę i chrzan.Pomarańczę umyć i pokroić w półplasterki .Buraki zanurzać w cieście i smażyć na oleju.Na półmisek wyłożyć buraki ,seler i rozłożyć plasterki pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak