Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelowy sernik na zimno

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ciasto kruche 180 g czekoladowe
masło 75 g
cukier 1/2 szklanki
śmietana kremówka 1,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
mleko 1/2 szklanki
twaróg zmielony 70 dkg

Dodatkowo

czekolada mleczna 50 g
śmietana kremówka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelowy sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Masło roztopić, przestudzić.
Krok 1 - Karmelowy sernik na zimno foto
2
Ciastka przełożyć do miski i mocno rozkruszyć.
Krok 2 - Karmelowy sernik na zimno foto
3
Do ciastek wlać roztopione masło.
Krok 3 - Karmelowy sernik na zimno foto
4
Dokładnie wymieszać i przesypać do tortownicy (ok. 22 cm). Ciastka z masłem rozłożyć równomiernie na dnie, ugnieść i odłożyć na ok. pół godziny do lodówki.
Krok 4 - Karmelowy sernik na zimno foto
5
Cukier przesypać do garnka. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się roztopi i zacznie zmieniać kolor na złoty.
Krok 5 - Karmelowy sernik na zimno foto
6
Do karmelu wlać pół szklanki śmietany. Gotować na małym ogniu, aż karmel się roztopi. Zamieszać od czasu do czasu. Przestudzić, przecedzić przez sito.
Krok 6 - Karmelowy sernik na zimno foto
7
Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją, podgrzewając. Lekko przestudzić.
Krok 7 - Karmelowy sernik na zimno foto
8
Resztę śmietany ubić na sztywno.
Krok 8 - Karmelowy sernik na zimno foto
9
Do bitej śmietany dodać twaróg, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Karmelowy sernik na zimno foto
10
Dodać ciepłą żelatynę i ciepłą masę karmelową.
Krok 10 - Karmelowy sernik na zimno foto
11
Dokładnie wymieszać, wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać powierzchnię, odłożyć do lodówki do stężenia.
Krok 11 - Karmelowy sernik na zimno foto
12
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić z 3 łyżkami śmietany kremówki, ostudzić.
Krok 12 - Karmelowy sernik na zimno foto
13
Czekoladę wylać na stężałe ciasto, rozlać równomiernie po całej powierzchni.
Krok 13 - Karmelowy sernik na zimno foto
14
Odłożyć do lodówki, żeby czekolada stężała. Gotowy sernik wyjąć z foremki.
Krok 14 - Karmelowy sernik na zimno foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 02.07.2015 10:34
wygląda apetycznie
Madziela 30.12.2014 13:13
wyglada niesamowicie
iziona 14.10.2014 11:01
Rewelacyjny ten serniczek.
berys18 14.10.2014 07:16
świetny serniczek
Krzysztof15 14.10.2014 06:25
pyszny serniczek
IKrakowianka 13.10.2014 23:18
super sernik
agnieszka214 13.10.2014 20:46
super kuszace ciacho
smakowita 13.10.2014 20:38
jak dla mnie przepysznie wygląda
wioleczka83 13.10.2014 20:33
rewelacyjny sernik
anemon 13.10.2014 19:43
Wspaniale się prezentuje Twój sernik.
IwonaKa 13.10.2014 18:54
mogłabym taki jeść i jeść
jola91 13.10.2014 18:00
Ale pokusa, chyba jutro sobie zrobię...
inka2012 13.10.2014 16:40
robi wrażenie!
Wafelek2601 13.10.2014 16:24
Ale pyszny sernik
Malinka 13.10.2014 14:37
Czy ostał się przynajmniej maleńki kawałeczek tego pysznego ciacha??? :)
Hrabina w kuchni 13.10.2014 13:58
Superowy! I zdjęcie apetyczne :)
dodi 13.10.2014 13:42
ale pyszności
Renataj 13.10.2014 13:41
Rewelacyjnie wygląda.
bietka 13.10.2014 13:21
poproszę kawałeczek :)
Ada-Gaba 13.10.2014 13:12
wyszedł wspaniale
Alex_M 13.10.2014 13:10
szybciutko ukrój mi kawałeczek :) pysznie wygląda!
AGNIESZKA144 13.10.2014 12:51
fajny ten sernik
Czyki 13.10.2014 12:13
Bardzo smaczny serniczek :)
wyattearp 13.10.2014 11:57
super serniczek
Aleksandra/Olcia 13.10.2014 11:51
ależ słodko u Ciebie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak