Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kandyzowana skórka pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomarańcza 2,5 szt
woda ciepła 3/4 szl
cukier kryształ 3/4 szk

Porada

Idealny dodatek do - keksów, makowców, serników, babek, posypki do ciast lukrowanych.

Przepis i sposób przygotowania na: Kandyzowana skórka pomarańczy

Pomarańcze najpierw należy wymoczyć w wodzie z dodatkiem soli oczyszczonej, następnie sparzyć wrzątkiem, wyszorować szczoteczką i opłukać - wszystko po to aby pozbyć się szkodliwych substancji którymi owoce są spryskiwane. Zamiast 2,5 pomarańczy można dać 3.
Pomarańcze obrać ze skórki tak aby pozostało na niej jak najmniej białej części.
Pokroić skórkę na drobne kawałki, wrzucić do garnuszka. Zalać wrzątkiem 3/4 szklanki i dodać cukru. Gotować na małym ogniu ok. 35 min. Ciągle mieszając. Tak przygotowaną skórkę przełożyć do szczelnie zamokniętego słoiczka i przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.10.2014 14:29
też taką robię
Aleksandra/Olcia 13.10.2014 11:51
na święta idealna
Pietruszka 13.10.2014 10:32
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak