Chleb z semoliny na drożdżach

Chleb z semoliny na drożdżach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn typu biga

  • semolina

    200 g mąka
  • woda

    130-150 ml
  • drożdże świeże

    2 g

Ciasto

  • semolina

    450 g
  • woda

    300 ml
  • sól

    3 g
  • drożdże świeże

    4 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z semoliny na drożdżach
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić w naczyniu;
Krok 2 - Chleb z semoliny na drożdżach
Zagnieść do połączenia się, przykryć folią i odstawić do podwojenia objętości;
Krok 3 - Chleb z semoliny na drożdżach
Po tym czasie odgazować zaczyn, przykryć ponownie folią spozywczą i wstawić do lodówki na 15h;
Krok 4 - Chleb z semoliny na drożdżach
Po 15 h wyciągnąć zaczyn z lodówki i odstawić w temp. pokojowej na 3 h, w tym samym momencie mąkę na ciasto zalać wodą ( zostawić 50 ml do późniejszego rozpuszczenia drożdzy),wymieszać do połączenia się i przykrywając folią zostawić na 3 h do autolizy;
Krok 5 - Chleb z semoliny na drożdżach
Po 3 h dodać do mąki z wodą, cały zaczyn oraz drożdże rozpuszczone w reszcie wody oraz sól; Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto;
Krok 6 - Chleb z semoliny na drożdżach
Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionego półmiska, przykryć folią i odstawić na 40min-1h do podwojenia objętości;
Krok 7 - Chleb z semoliny na drożdżach
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, lekko rozpłaszczyć i złożyć bochenek; Zostawić tak jeszcze 20 minut w temp. pokojowje;
W tym czasie można rozgrzać na maxa i naparować piekarnik; W piekarnku rozgrzać również blaszkę na którą potem położony zostanie chleb
Krok 8 - Chleb z semoliny na drożdżach
Tuż przed włożeniem naciąć wierzch bochenka
Krok 9 - Chleb z semoliny na drożdżach
Piec 5 minut w 250°, 15 minut w 225° i 20-30 minut w 200 stopniach;

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

21.11.2014 23:05
Pomysł godny uznania :) Gdzie kupujesz semolinę?

adelajda

12.10.2014 16:10
pyszny chlebek :)

Renata9

12.10.2014 15:10
smaczny chlebek, też już piekłam chleb z semoliną

2milutka

12.10.2014 14:36
obłędny chlebuś!

olyabuziaczek

12.10.2014 14:12
wyglada cudnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat