Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sznycel indyczy w amarantusowej panierce (bezglutenowej)

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka
amarantus ekspandowany
mąka gryczana
jajko 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy

Porada

Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję ziemniaki i pieczone buraczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Sznycel indyczy w amarantusowej panierce (bezglutenowej)

1. Umytą i osuszoną pierś indyczą dzielimy na sznycle i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą (aby uniknąć rozpryskiwania i rozdarcia mięsa).

Tak rozbite sznycle oprószamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i nacieramy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprz oraz zioła prowansalskie i mieszamy wszystko energicznie widelcem lub trzepaczką.

Sznycle obtaczamy w mące gryczanej, następnie w jajku, a na koniec w ekspandowanym amarantusie.

2.Sznycle smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor.

Usmażone sznycle odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.10.2014 14:01
bardzo smaczny
anemon 12.10.2014 20:37
Świetny pomysł na zdrową panierkę.
Janina 12.10.2014 19:16
Pyszności;)
Bernadeta1 12.10.2014 13:20
wyglądają pysznie i na pewno tak smakują
IwonaDD 12.10.2014 13:14
pyszne danie!
gosia561 12.10.2014 12:52
idealna ta panierka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak