Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

por 1 sztuka
cukinia 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
łopatka wieprzowa 1/2 kg
bulion warzywny 200 ml
ser żółty 80 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
pomidory suszone Smak do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Sos beszamelowy

masło 2 łyżki
mąka pszenna 1,5 łyżki
mleko 3,2% 500 ml
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
Krok 1 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto
2
Warzywa myjemy,paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem.W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por,po chwili wrzucamy mięso,smażymy,podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut,po tym czasie dodać paprykę i cukinię,trzymać cały czas na wolnym ogniu.
Krok 2 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto
3
Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku,posolić.Wymieszać,zestawić z ognia.
Krok 3 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto
4
Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.
Krok 4 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto
5
Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę,wlać mleko,cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 5 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto
6
Wylać na dno naczynia żaroodpornego,ułożyć w sosie muszle z mięsem,posypać startym drobniutko serem żółtym,przykryć naczynie folią aluminiową,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut.Podawać gorące.
Krok 6 - Conchiglioni z łopatką pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalija 12.10.2014 15:14
bardzo ciekawy przepis
mirosława4 12.10.2014 13:42
szkoda że nie można się poczęstować :)
gosia561 12.10.2014 12:51
świetnie to wygląda, tak wakacyjnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak