Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

przegrzebki w sosie pomarańćzowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przegrzebki 8 sztuk
szparagi białe 1 pęczek
pomarańcza 1 sztuka
wino białe wytrawne 1/3 szklanki
Szafran nitki Prymat 1/3 opakowania
oliwa 3 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier 2 szczypty

Porada

Przegrzebki się kurczą i robią zbyt mięsiste kiedy pieczemy (lub smażymy) je zbyt długo

Przepis i sposób przygotowania na: przegrzebki w sosie pomarańćzowym

Białe przegrzebki umyj i obierz. Blanszuj je ok 3 minut w osolonej wodzie.
Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia a następnie włóż do niego szparagi i przyprawione przegrzebki. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 10 minut.

Przygotuj sos. wyciśnij sok z 3/4 pomarańczy (1/4 pomarańczy pokrój w kostkę). Dolej wino. Dodaj cukier i szczyptę soli. Gotujemy na dużym ogniu przez minutę a następnie zmniejszamy ogień na mały i dodajemy szafran i gotujemy przez ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy oliwę z oliwek i pokrojoną pomarańczę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aneta2208 13.10.2014 09:27
Christopher ja kupuje w kuchniach świata :)
Christopher 12.10.2014 13:51
Pyszny rarytas.Szkoda,że u nas dosyć trudno o świeże, a i mrożonych też brakuje.
jasiek 12.10.2014 10:36
ciekawy sposób
engie23 12.10.2014 10:19
apetycznie wyglądają
Wafelek2601 12.10.2014 09:33
Pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak