Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurcze pieczone w warzywach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udko z kurczaka 4 sztuki
kalafior 4 różyczki
brokuły 6 różyczek
marchew mrożona 200 gramów
ziemniaki 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżki
miód płynny 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurcze pieczone w warzywach

Ze skłądników sypkich ucieramy marynatę, którą nacieramy udka, udka najlepiej odstawić na noc do lodówki.
Ja udka nacinam w 3 miejscach nożem co pozwala na lepsze wniknięcie przypraw w mięso.

Na dno naczynia do pieczenia wysypuję warzywa (ilość jest podana orientacyjnie, chodzi bardziej o wymienienie warzyw z jakimi ja podaję kurczaka) a na góze ukłądam udka.

Całość nakrywam folią aluminiową i wstawiam do pieca na 30 minut w temp 170 stopni

ostatnie 10-15 minut piekę kurczaka bez folii co pozwala na przypieczenie się skórki, delikatnie układam na udkach odrobinę masła co doda mu smaku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 13.10.2014 14:19
Lubię kurczaka z przeróżnymi warzywami.
Wacław 12.10.2014 13:16
takie dania to ja bardzo lubie :-)
Anna169Hosz 12.10.2014 12:05
O "kurcze pieczone", ale kurcze pieczone:)
bhb8 12.10.2014 11:37
syty obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak