Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
masło 50 gram
sok z cytryny 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Na zdjęciu jest sos zrobiony z podwójnej porcji składników.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić) ubić żółtka na parze/w kąpieli wodnej.
Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego masła miksujemy jeszcze przez chwilę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.11.2014 20:57
Znany i dobry sos.
Marta Ryżek-Kalkowska 15.10.2014 22:16
Dziękuję za odpowiedź :)
Ali 12.10.2014 16:24
Marta, jest idealny do szparagów albo jajek w koszulce.
Marta Ryżek-Kalkowska 12.10.2014 11:51
Z czym najczęściej podajesz ten sos? Bardzo fajny :)
Pietruszka 12.10.2014 11:00
fajny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak