Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z cebuli

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 1 kg
wódka 70 ml
woda 100 ml
cukier 4 łyżki
olej do smażenia 5 łyżek
ocet 5 łyżek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szcypta

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z cebuli

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej w garnuszku i smażymy cebulkę około 5 minut. Potem dodajemy 3 łyżki cukru i mieszamy żeby się rozpuścił i czekamy 10 minutek. Po tym dodajemy wodę i wódkę oraz łyżkę octu i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe 4 łyżki octu i łyżkę octu oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień na bardzo mały i gotujemy cebulkę w odkrytym garnuszku aż płyn odparuje na tyle, że stanie się gęstym sosem pokrywającym ładnie cebulkę. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia lub podajemy jeszcze ciepłą jako dodatek do mięs, sałatek lub do kanapeczek najlepiej na świeżutkich bułeczkach upieczonych samemu :)

Zamiast białej cebulki można użyć czerwonej, ale wtedy zamiast wódki proponuję użyć czerwonego wina :)
Ja postanowiłam zmieszać oba rodzaje cebulek :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 15.11.2014 10:40
ciekawy pomysł
Seba 19.10.2014 12:33
bardzo fajna
Ela15 14.10.2014 19:19
nie spotkałam jeszcze takiego przepisu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak