Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 400 g
płatki owsiane 130 g
jajko 4 sztuki
oliwa 2 łyżki
miód 2 łyżki
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Kroki postępowania

1
Marchewkę ucieramy na drobnych oczkach.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe foto
2
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe foto
3
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka, miksować. Ogrzewamy miód aż się roztopi i płynny dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy całość.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe foto
4
Dodajemy oliwę z oliwek i dalej mieszamy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe foto
5
Dodajemy startą marchewkę.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe foto
6
Mieszamy aż masa będzie mniej więcej jednolita.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe foto
7
Wsypujemy mąkę z płatków, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy na gładką masę.
Krok 7 - Ciasto marchewkowe foto
8
Okrągłą formę do pieczenia smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Nalewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok.55 minut. Ciasto możemy przyozdobić wedle uznania.
Krok 8 - Ciasto marchewkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 29.07.2015 08:35
pyszny pomysł
cukiereczek 11.10.2014 18:03
na pewno pyszne
Konczi 11.10.2014 17:42
bardzo fajny i ciekawy przepis - pychaaaaa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak