Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczone żeberka w domowym BBQ Tomka Jakubiaka
Kmin, paprykę, pieprz oraz sól dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi żeberka, wstaw na 3–4 godz. do lodówki. Piekarnik nagrzej do 65°C i wstaw rozłożone na blachę żeberka. Piecz 12 godz. (możesz spokojnie zostawić do pieczenia na noc, w tej temperaturze się nie spalą). Po upieczeniu bardzo delikatnie wyjmij kości i ostudź żebra. Pod koniec pieczenia przygotuj sos BBQ.
Boczek wędzony wrzuć do 3-litrowego garnka i gotuj na bardzo małym ogniu, aż się rozpadnie, a płyn zamieni w mocno esencjonalny wędzony wywar.
W drugim garnku podgrzej cukier, aż powstanie karmel, i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilę duś, po czym dodaj resztę składników i około ¼ szklanki wędzonego wywaru. Gotuj na małym ogniu minimum 3 godz. Mieszając, staraj się nie dotykać dna, na pewno sos lekko się przypali i lepiej nie odrywać tej warstwy, aby sos nie stał się gorzki. Przestudzone żeberka nasmaruj BBQ i wrzuć na grilla lub do pieca nagrzanego do 230°C. W piecu przekręcaj często, aby się nie spaliło.