Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 30 dag
woda 300 ml
herbata 7 łyżeczek
cukier 25 dag
ocet winny 250 ml
cytryna 0,5 szt
Goździki całe Prymat 7 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Cynamon cały Prymat 3 cm
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
kardamon 1 szczypta

Porada

Śliwki mają wspaniały korzenny smak i są delikatniejsze od świeżych marynowanych w occie .

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey

Kroki postępowania

1
Śliwki suszone, nie wędzone, przelać ciepłą wodą i przełożyć do miski.
Krok 1 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto
2
Zaparzyć mocną herbatę, przecedzić i zalać nią śliwki. Zakryć i odstawić przynajmniej na 12 h, a najlepiej na noc.
Przełożyć do rondla i zagotować, nie gotować!
Krok 2 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto
4
W drugim rondlu zagotować ocet dobrej jakości (ja używam octu od marynowania świeżych śliwek) ze wszystkimi przyprawami.
Krok 3 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto
5
W drugim rondlu zagotować ocet dobrej jakości (ja używam octu od marynowania świeżych śliwek) ze wszystkimi przyprawami.
Dodać śliwki z herbatą i wystudzić.
Krok 4 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto
6
Śliwki przełożyć do słoików i zalać przegotowaną, przecedzoną zalewą octową herbacianą. Słoiki zamknąć
Tak zamarynowane śliwki długo będą się "trzymać", ale u mnie znikają szybko.
Krok 5 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto
7
Londyńskie śliwki jemy z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi, z mięsem ,warzywami, białym serem, pieczywkiem.
Krok 6 - Śliwki po londyńsku, marynowane w Earl Grey foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 11.10.2014 12:14
Warte wykonania !
Renata9 10.10.2014 20:49
smaczna przekąska
Gabi44 10.10.2014 20:19
Ciekawy przepis.
Bernadeta1 10.10.2014 17:34
super przepis, warto takie zrobić
luna76 10.10.2014 15:51
U mnie także zniknęły by szybko, a nawet bardzo szybko :) Cudowne!!!!
gosia56 10.10.2014 15:13
super na pewno pycha;)
Rysia 10.10.2014 11:54
Ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak