Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
jabłka antonówki 2-3 szt.
czosnek mała główka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 15 g
woda ciepła 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 3 duże
ziele angielskie 5-6 ziaren

Porada

Barszczyk nadaje się do picia oraz jest smacznym składnikiem zup - barszczu czerwonego, ukraińskiego lub chłodników.

Przepis i sposób przygotowania na: Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć dokładnie, ale nie obierać - pokroić w szerokie paseczki razem z gniazdem nasiennym (bez ogonka) i włożyć do dużego słoja lub 2-litrowej butelki po wodzie mineralnej.

Buraki obrać, dokładnie umyć i pokroić w paseczki - dołożyć do jabłek.
Włożyć liście laurowe, ziele angielskie i obrane ząbki czosnku.
Krok 1 - Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem foto
2
Wodę zagotować , wsypać sól morską i mieszać, aż się rozpuści - przestudzić kilka minut, zalać buraki i jabłka.
Krok 2 - Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem foto
3
Pozostawić do ostygnięcia, następnie zakręcić niezbyt szczelnie i postawić w jak najcieplejszym miejscu - ja stawiam obok kaloryfera.
Krok 3 - Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem foto
4
Codziennie 2-3 razy wstrząsnąć butelką, ale wcześniej dokręcić korek!
Po każdym wstrząśnięciu lekko odkręcić korek.
Krok 4 - Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem foto
5
Po kilku dniach spróbować, czy jest odpowiednio kwaśny.
Mój kisił się 8 dni.
Gotowy barszcz przechowywać w lodówce - można wcześniej odcedzić, co wydłuży jego trwałość.
Krok 5 - Barszczyk kiszony z antonówką i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 11.10.2014 09:15
Jest naprawdę smaczny, nie zawiera zbyt dużo soli, można go pić samodzielnie, albo połączyć z sokiem z jabłek czy ulubionych warzyw :)
IKrakowianka 10.10.2014 21:19
barszczyk pyszny i bardzo zdrowy
Mniam 10.10.2014 13:45
Bardzo przydatny przepis. Super zdjęcie!
smakowita 10.10.2014 11:43
taki napój to samo zdrowie ,chociaż z jabłkiem nie robiłam
Pietruszka 10.10.2014 10:25
ciekawy przepis
mysza75 10.10.2014 10:00
Jakie to dobre i zdrowe do picia
Czyki 10.10.2014 09:28
Samo zdrowie w tej szklaneczce :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak