Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava z ciasta francuskiego

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Syrop

woda 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
miód 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyzki

Ciasto

ciasto francuskie 1 sztuka
masło 50 g
migdały 100 g
orzechy włoskie 100 g
orzechy pistacjowe 100 g
mąka

Porada

Ciasto bardzo łatwo przypalić, trzeba często sprawdzać jego stan podczas pieczenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Podgrzewamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotujemy kilka minut, nie przerywając mieszania. Studzimy.
Krok 1 - Baklava z ciasta francuskiego foto
2
2. Na patelni topimy masło i również studzimy.
Krok 2 - Baklava z ciasta francuskiego foto
3
3. Orzechy włoskie, pistacjowe, migdały siekamy i mieszamy ze sobą.
Krok 3 - Baklava z ciasta francuskiego foto
4
4. Ciasto francuskie dzielimy na trzy równe części.
Krok 4 - Baklava z ciasta francuskiego foto
5
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, blat ciasta francuskiego rozwałkowujemy na jej wielkość i kładziemy na dnie. Smarujemy powierzchnię roztopionym masłem i posypujemy jedną trzecią mieszanki orzechowej.
Krok 5 - Baklava z ciasta francuskiego foto
6
6. Przykrywamy drugim blatem, ponownie smarujemy masłem i posypujemy siekanymi orzechami i migdałami.
Krok 6 - Baklava z ciasta francuskiego foto
7
7. Tak samo postępujemy z ostatnim blatem. Na koniec dociskamy ciasto, kroimy je wzdłuż i wszerz, aby powstały kwadraty o boku około 5 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25-30 minut.
Krok 7 - Baklava z ciasta francuskiego foto
8
8. Po upieczeniu ciasto polewamy syropem wzdłuż nacięć. Tak przygotowana baklava smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco.

Smacznego !!!
Krok 8 - Baklava z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 25.03.2015 23:19
inspirujący....mniam
Alex_M 17.01.2015 08:46
wspaniały deser! :)
Róża1 18.10.2014 23:12
też poproszę kawałeczek do zasłodzenia :-)
Ada-Gaba 18.10.2014 22:54
fajna propozycja na smaczny deserek
adelajda 14.10.2014 11:14
Pyszna baklava :)))
caralajna 10.10.2014 20:10
fajny pomysł
Bernadeta1 10.10.2014 17:36
super przepis, warto takie zrobić
Grazyna0211 10.10.2014 14:24
pyszne słodkości
Czyki 10.10.2014 09:29
Wygląda cudownie :)
bietka 10.10.2014 08:28
poproszę kawałeczek :)
Magula 10.10.2014 07:30
mnia lubię baklavę choć jest zawsze niesamowicie słodka
zabcia117 10.10.2014 06:51
Bardzo fajny przepis :)
BernadettaP 09.10.2014 21:48
Fajne ciacho, ale do baklavy to mu daleko. Są takie potrawy, których aż tak duże zmiany nie lubią. Tak jak sałatka "gracka" z sałatą nigdy nie będzie sałatką grecką, tak "baklava" z ciastem fracuskim nie będzie baklavą :D
halinah 09.10.2014 21:28
z chęcią by się zjadło :)
Renata9 09.10.2014 21:08
jaki smaczny deserek
gosia1988 09.10.2014 20:50
świetny przepis
irenka 09.10.2014 20:48
pyszny deserek
Katarzyna59 09.10.2014 20:29
mniam mniam
gosia56 09.10.2014 20:26
na pewno pyszne;)
Iwusia 09.10.2014 20:18
bardzo fajny przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak