Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:

papryka czerwona 1 sztuka
sałata lodowa 8 liści
fasola czerwona konserwowa 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
pomidory 2 duże sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
ser żółty 10 dag
papryczki jalapeno 1 sztuka
Oregano suszone Prymat do smaku
Tymianek suszony Prymat do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Salsa:

pomidory 2 sztuki
papryka żółta 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
kukurydza konserwowa 1 opakowanie
papryczki jalapeno 1 sztuka
szczypiorek 1 pęczek
passata pomidorowa 1 opakowanie
tymianek cytrynowy do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa

Hummus:

ciecierzyca 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
woda gazowana 4 łyżki
sok z limetki 1/2 sztuki
ziarna sezamu 6 łyżek
koncentrat pomidorowy 1/2 łyżeczki
pasta chili 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku

Pieczemy 8 naleśników.
Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było je układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito.

Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie do 8 naleśników. Im więcej tym ostrzejsze będzie burrito, więc sami musicie zdecydować ile papryczek wkroicie. Jeśli nie macie jalapeno możecie użyć świeżego chili i również użyjcie według własnego uznania.

Teraz czas na faszerowanie. Rozkładamy wcześniej usmażone naleśniki. Pamiętajcie, aby naleśniki tylko z jednej strony były mocniej przysmażone i na tą stronę układamy nasze nadzienie. Tak więc na mocniej przesmażoną stronę naleśnika kładziemy kolejno sałatę, pomidory, fasolę, kukurydzę, cebulę i ostrą papryczkę. Warzywa posypujemy ziołami i pieprzem cayenne, ale bez przesady, bo cayenne jest ostry. Na sam koniec posypujemy startym żółtym serem i zawijamy naleśniki podobnie jak gołąbki. Kładziemy na suchą patelnię i podsmażamy z obu stron, aż roztopi się ser w środku. Możemy zrobić inną wersję, jeśli np. wolicie bardziej miękkie warzywa, to przed włożeniem do naleśników, paprykę i cebulę możecie lekko przesmażyć na oliwie i dopiero wtedy dodać do naleśników.

Salsa:
Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy jeszcze łyżkę kukurydzy i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem ok. 10 minut.

Hummus:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy ucierać hummus. Jeśli będziecie mieć czas i ochotę, sezam przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni. Miksujemy blenderem do otrzymania  jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gesty możecie dolać nieco wody. My dodajemy jeszcze nieco pieprzu. Właśnie zrobiliście własny prosty hummus. Jeśli macie pastę tahini, to oczywiście nie dodajemy sezamu tylko pastę tahini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 18.10.2014 21:51
smacznie wygląda
Hrabina w kuchni 08.10.2014 22:13
Bardzo ciekawe naleśniki :)
Rafał10 08.10.2014 20:23
Prezentuje się świetnie! Muszę wypróbować
teresa18 08.10.2014 18:46
apetyczne danie
Grazyna0211 08.10.2014 14:12
świetne danie
wwwiolka 08.10.2014 12:51
Bardzo fajne danie.
Motorek 08.10.2014 12:24
Pysznie wygląda
Stenka 08.10.2014 11:46
zachęcająco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak