Przepis i sposób przygotowania na: czarna soczewica z pieczoną dynią i burakiem
2. Buraka średniej wielkości wyszorować i owinąć (ze skórką) w folię aluminiową lśniącą stroną do wewnątrz. Piec w 190 stopniach około 45 minut.
3. Dynię ze skórką bez pestek natrzeć oliwą i solą. Piec w 190 stopniach około 30 minut.
Ekonomicznie jest piec warzywa jednocześnie i większej ilości, tylko dynię wyjąć wcześniej.
3. Oliwę extra virgine wymieszać z octem winnym białym/jabłkowym, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
4. Gdy warzywa przestygną, obrać je ze skórki i pokroić np w kostkę lub tak jak u mnie w ósemki czy paski.
5. Pokrojony burak skropić połową sosu, dyni nie trzeba bo przed pieczeniem była natarta solą i oliwą.
5. Resztę sosu z posiekaną natką pietruszki wymieszać z soczewicą i ułożyć na talerzu.
6. Ułożyć pokrojone warzywa, można dodać ulubione świeże zioła.
7. Posypać wszystko orzechami. Ser pleśniowy też będzie pasował.
Danie można jeść i na zimno i na ciepło, smacznego.