Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowy obłoczek

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 2 szt
cukier 1/2 szt
mąka pszenna 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki

BEZY

białko 5 szt
cukier drobny 250 g
ocet winny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

KREM TRUSKAWKOWY

truskawki 400 ml
galaretka truskawkowa 2 op
woda 1 1/2 szkl
śmietana 30% 330 g

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowy obłoczek

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać porcjami cukier. Kiedy się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku, a następnie przesiane mąki. Należy je delikatnie wymieszać łopatką. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia nie smarując boków i wyłożyć masę. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć biszkopt i razem z formą z wysokości 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie. Wyjąć i przekroić na dwa krążki.
Krok 1 - Truskawkowy obłoczek foto
2
BEZY: białka ubijać, a kiedy zaczną sztywnieć ustawić mikser na najwyższych obrotach i zacząć dodawanie cukru. Porcjami, każda następna po rozpuszczeniu się poprzedniej porcji cukru. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Masę podzielić na pół i włożyć do dwóch foremek o średnicy 25cm. Nie należy niczym natłuszczać, wystarczy krążek papieru na dnie. Piec w 120*C przez 1,5godz. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krok 2 - Truskawkowy obłoczek foto
3
Galaretki rozpuścić w wodzie i wystudzić.
Krok 3 - Truskawkowy obłoczek foto
4
Wymieszać razem ze zmiksowanymi truskawkami (u mnie mrożone 400ml)
Krok 4 - Truskawkowy obłoczek foto
5
Zimną kremówkę ubić i połączyć z tężącymi truskawkami. Porcjami i delikatnie.
Krok 5 - Truskawkowy obłoczek foto
6
Gęsty krem nałożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć część kremu na pierwszy biszkopt. Przykryć blatem bezowym, wycisnąć krem, biszkopt, krem, blat bezowy i na wierzchu krem truskawkowy.
Krok 6 - Truskawkowy obłoczek foto
7
Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 7 - Truskawkowy obłoczek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 28.04.2015 18:13
Smaczny, kolorowy deser.
EmciaPichci 14.10.2014 18:47
wygląda bajecznie :)
Ada-Gaba 08.10.2014 20:56
apetyczny torcik
w mojej kuchni 08.10.2014 00:23
rarytasy deserowe...
marcia15 07.10.2014 17:37
ale piękny ten obłok :)
Natalija 07.10.2014 16:38
obłędnie wygląda :)
malaczarna23 07.10.2014 15:38
Rewelacyjny torcik:)
Beatris 07.10.2014 14:19
Wspaniały torcik:)
bietka 07.10.2014 13:58
wygląda pysznie :)
Alex_M 07.10.2014 11:36
wspaniały torcik :)
Helena63 07.10.2014 10:12
szkoda tylko że taki obłoczek znika w mig (przynajmniej w moim domu) :)
engie23 07.10.2014 08:17
pyszności :)
Krzysztof15 07.10.2014 06:54
super torcik
zabcia117 07.10.2014 06:52
Pięknie wygląda!
ice cubes 07.10.2014 00:35
ładnie się prezentuje
patryska76 06.10.2014 23:53
ale pyszności ;)
Adam/ZUB3R 06.10.2014 23:15
wygląda bardzo smacznie
migotka28 06.10.2014 22:19
ale pyszności, ja torcików robić nie umiem ale mam nadzieje że się nauczę robić takie cuda
Jadwiga/Jaga85 06.10.2014 21:59
piękny torcik
Renataj 06.10.2014 21:53
Bardzo apetycznie wygląda.
V_kuchareczka 06.10.2014 21:18
pięknie wygląda
Hrabina w kuchni 06.10.2014 21:07
Na sam widok ślinka leci.
VioletoweKucharzenie 06.10.2014 20:41
cudowny ten obłoczek
misia53 06.10.2014 20:39
pyszny deserek
Róża1 06.10.2014 20:37
bajeczny torcik !!!!!!!!! poproszę o kawałeczek :-).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak