Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakalie z zielonych pomidorów

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pomidory 1 1/2 kg/zielone
sól 2 łyżki
cytryna 1 szt
cukier 1/4 kg/do obtaczania
cukier waniliowy 1 szt.

Składniki na syrop

cukier 1 1/4 kg
woda 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Bakalie z zielonych pomidorów

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pół. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny.
Krok 1 - Bakalie z zielonych pomidorów foto
2
Następnego dnia wypłukać z soli a z 1 kg cukru i wody ugotować syrop. Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny.
Krok 2 - Bakalie z zielonych pomidorów foto
3
Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste. Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut do obeschnięcia. Obsuszone pomidory, maczać w cukrze, a gdy zwilgotnieją powtórzyć tą czynność. Tego rodzaju bakalie pomidorowe są bardzo smaczne , podajemy je do ciast i deserów.
Krok 3 - Bakalie z zielonych pomidorów foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 05.10.2014 15:49
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak