Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy tort z winnymi gruszkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BEZY

białko 4 szt
cukier drobny 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
ocet winny 1/2 łyżeczki

GRUSZKI

gruszki 4 szt
wino czerwone wytrawne ok 500 ml
Goździki całe Prymat 6-8 szt
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

KREM

śmietana 30% 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 1 łyżka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy tort z winnymi gruszkami

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy zaczną sztywnieć należy ustawić obroty miksera na najwyższych i porcjami dodawać cukier. Każdą kolejną po rozpuszczeniu się poprzedniej. Na końcu na mniejszych obrotach dodać mąkę ziemniaczaną i ocet.
Krok 1 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
2
Na papierze do pieczenia narysować trzy koła o średnicach 25cm, 20cm i 16cm. Odrysowałam od talerzy. Na jednej blaszce były dwa mniejsze koła, a na drugiej największe. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i wypełnić koła. Należy zachować odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C, a po 5min. zmniejszyć temperaturę do 100*C i suszyć przez 2godz. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Najlepiej na całą noc.
Krok 2 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
3
Gruszki obrać i pokroić w dość cienkie cząstki. Wino zagotować z przyprawami i wrzucić gruszki. Gotować 10min. Zostawić tak przez całą noc w winie.
Krok 3 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
4
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, a następnie rozpuścić. Przestudzić. Zimną kremówkę ubić pod koniec dodając cukier puder i przyprawę do piernika. Ubijając cienkim strumyczkiem wlać żelatynę.
Krok 4 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
5
Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć porcję kremu na największy blat bezowy. Ułożyć odsączone i osuszone gruszki.
Krok 5 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto
6
Przykryć średniej wielkości krążkiem i powtórzyć czynność. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Krok 6 - Bezowy tort z winnymi gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandraa 06.10.2014 13:53
Robi wrażenie :)
migotka28 05.10.2014 19:59
po prostu piękny torcik
cris04 05.10.2014 17:39
bajeczny......i taki wysoki!
Kuchenka 05.10.2014 17:06
cudeńko
Grazyna0211 05.10.2014 17:03
pyszny i piękny tort
Misia13 05.10.2014 16:00
boski ;-))))
Mniam 05.10.2014 15:54
Używam Nikona coolpix l320. Zdjęcia robi różne, musi być dobre oświetlenie. Czasami do jednego przepisu mam ok 50 fotek. Wtedy można coś wybrać :)
Katarzyna59 05.10.2014 15:49
wygląda wspaniale
Helena63 05.10.2014 15:05
można wiedzieć jakiego aparatu ozywasz?twoje zdjęcia są idealne
Helena63 05.10.2014 15:01
piękny! gratulacje dla wykonawcy tego tortu
mirosława4 05.10.2014 14:51
przepiękny ten torcik
Janina 05.10.2014 14:21
Pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak