Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z mięsa mielonego z jajkami i oliwkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina
gotowana szynka
oliwki
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z mięsa mielonego z jajkami i oliwkami

SKŁADNIKI: 35 dag mielonej wołowiny, 10 dag mielonej gotowanej szynki, 4 jajka surowe, 3 jajka ugotowane na twardo, 1/8 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżka roztartej cebuli, pół łyżeczki roztartego czosnku, 1 i 1/4 szklanki cracker meal - użyliśmy bułki tartej, 20 oliwek nadziewanych papryczkami, 2 łyżki oliwy. Sos: pół łyżeczki roztartego czosnku, 1 łyżeczki oregano, 1 łyżeczki mielonego liścia laurowego, 2 łyżki sosu pomidorowego, pół szklanki białego wytrawnego wina.

SPOSÓB WYKONANIA: Wymieszać mięso z szynką, 2 jajkami, solą, pieprzem, oregano, kuminem, czosnkiem i cebulą. Dodać ok. 3 szklanki cracker meal i dokładnie wyrobić. Uformować pieczeń. Naciąć z boku nożem i włożyć 3 ugotowane na twardo jajka, a wzdłuż nich ułozyć pasmo oliwek. Zamknąć. Pieczeń panierować kilka razy w 2 jajkach i pozostałym cracker meal aż do zużycia składników. Usmażyć z wszystkich stron na oliwie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, wymieszać składniki sosu, polać pieczeń i piec ok. 45 minut, w międzyczasie obracając parę razy. Wymieszać składniki sosu. Pieczeń podawać pokrojoną w plastry i polaną sosem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 03.04.2011 16:39
Apetyczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak