Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kiełki fasoli mung z brokułem po azjatycku

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kiełki fasoli mung 150 g
brokuł 6 różyczek (średnich)

sos

woda 1/3 szklanki
skrobia ziemniaczana 1/3 łyżeczki
melasa 1/2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sezam 2 łyżeczki
olej sojowy 1/2-1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: kiełki fasoli mung z brokułem po azjatycku

Różyczki brokuła ugotować na parze al dente około 3 minuty, a kiełki fasoli mung też na parze około 2 minuty, żeby też chrupały ale nie były surowe.
Brokuła podzielić na jeszcze drobniejsze części.
Sos: skrobię i melasę rozpuścić w wodzie, zagotować aż zgęstnieje, dodać pozostałe składniki: sos sojowy (bez glutaminianu sodu), ocet balsamiczny, sezam i olej, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia.
Kiełki i brokuła wymieszać z sosem, położyć na dwóch talerzach, można dodatkowo posypać prażonym na patelni sezamem, od razu jeść.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.10.2014 15:32
ładnie wygląda
EmciaPichci 06.10.2014 14:09
smakowity pomysł :)
ada.la 04.10.2014 20:58
ciekawe danie
Joannasz3190 04.10.2014 14:07
Pyszności :)
Mniam 04.10.2014 12:20
Fajne połączenie. Na pewno bardzo smaczne.
olkaaa 04.10.2014 09:58
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak