Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w mleku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kg
ząbki czosnku 4 sztuki
koper włoski 10 ziaren
mleko 3,2% 600 mililitrów
skórka z cytryny 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w mleku

Boczek ponacinać w kratkę.
Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę.
Obrany czosnek, przetrzeć przez praskę , wymieszać z solą, ziarnami kopru.
Natrzeć mięso mieszanką, odstawić na 6 godzin do lodówki.
Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zalać gorącym mlekiem, dodać skórkę z cytryny, liście laurowe.
Naczynie nakryć pokrywką, piec około 60 minut.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.10.2014 14:02
warto taki przepis wypróbować ba zapowiada się smacznie
gacopierz23 08.10.2014 11:21
smaczny i bardzo soczysty
erym 07.10.2014 14:58
istne chlopskie jadlo, brawo!
kloruś 03.10.2014 19:46
bardzo ciekawy przepis... robiłam kiedyś kurczaka w mleku ale boczku w mleku nigdy nie próbowałam.
Renataj 03.10.2014 19:39
Ale mi narobiłaś apetytu - domowe mięsiwo najlepsze:)
mirosława4 03.10.2014 17:02
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak