Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 200 ml
słonecznik łuskany 50-100 g
mąka orkiszowa 250 g razowa
mąka żytnia 150 g typ 650
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
drożdże świeże 4g (opcjonalnie)
woda 200 ml

Porada

Chleby z mąk o małej zawartości glutenu są dosyć trudne i cieżkie do zrobienia w domowych warunkach, dlatego po kilku eksperymentach polecam wspomóc tak ciężkie mąki odrobiną drożdży, wystarczy kilka gram.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy

Słonecznik namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na 1/2 h.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrobić ciasto chlebowe, jest dosyć cieżkie i kleiste dlatego warto pomóc sobie robotem lub maszną do wypieków chleba.Do wyrobionego ciasta dodać odsączone ziarna słonecznika zostawiając 2 łyżki na wierzch, ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto chlebowe, wierzch wyrównać mokrymi rękami,posypać resztą słonecznika, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia nieco ponad brzeg formy ( 3-4h) lub podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze 50 minut. Kroić po wystudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.11.2014 23:01
ładnie wygląda
Kejti 06.10.2014 09:01
Pyszny taki chlebek :-)
kloruś 03.10.2014 20:00
Taki pyszny, domowy, zdrowy chlebek to marzenie!
Renata9 03.10.2014 18:17
uwielbiam takie chlebki
cukiereczek 03.10.2014 17:35
domowy,zdrowy
Mama niejadka 03.10.2014 15:42
Najlepszy bo na zakwasie :)
gosia56 03.10.2014 15:38
wiem ze taki chleb jest zdrowy ale mi nie smakuje;)
ice cubes 03.10.2014 15:21
dobry chleb :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak