Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rydze z patelni

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rydze 1 kg
mąka pszenna 5 łyżek
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
tłuszcz do smażenia
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Rydze podobno najlepiej smakują smażone na gęsim smalcu.

Przepis i sposób przygotowania na: Rydze z patelni

Kroki postępowania

1
Rydze oczyści, umyć i pozostawić, aby przeschły.
Krok 1 - Rydze z patelni foto
2
Wszystkie rydze panierować w mące.
Krok 2 - Rydze z patelni foto
3
Rozgrzać tłuszcz - u mnie kurzy smalec i na gorący tłuszcz kłaść rydze.
Krok 3 - Rydze z patelni foto
4
Gotowe rydze solić i doprawiać pieprzem. W ten sposób przygotujemy rydze w panierze z samej mąki - moje ulubione.
Krok 4 - Rydze z patelni foto
5
Jajko roztrzepać widelcem. Dla tych którzy lubią panierkę typu kotletowego pozostałą część grzybów należy maczać w jajku potem w bułce tartej i smażyć jak schabowe.
Krok 5 - Rydze z patelni foto
6
Po usmażeniu solić i pieprzyć. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Krok 6 - Rydze z patelni foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 05.10.2014 00:55
Smacznie wyglądają :-)
Ola1young 04.10.2014 13:14
lubimy same rydze bez ziemniaków
VioletoweKucharzenie 04.10.2014 11:06
ale smaku mi narobiłaś:-)
asiczekz 04.10.2014 10:42
uwielbiam :)
Christopher 03.10.2014 18:35
Bardzo lubię taki rarytas.
smakowita 03.10.2014 17:30
uwielbiam rydze w tej postaci
Rysia 03.10.2014 14:41
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak