Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta zupa fasolowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1,5 szklanki
woda 3 szklanki
bulion drobiowy 7 szklanek
ziele angielskie 5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
marchewki 3 sztuki
por 10 dkg
seler korzeniowy 50 g
wędzony boczek 20 dkg
ziemniaki 40 dkg
majeranek 2 czubate łyżki
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta zupa fasolowa

Kroki postępowania

1
Fasolę zalać wodą i odłożyć na noc do namoczenia.
Krok 1 - Prosta zupa fasolowa foto
2
Następnego dnia do fasoli wlać bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy, zagotować. Gotować pod przykryciem ok. 60 minut.
Krok 2 - Prosta zupa fasolowa foto
3
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Prosta zupa fasolowa foto
4
Do fasoli dodać boczek i przygotowane warzywa. Gotować kolejne 15 minut.
Krok 4 - Prosta zupa fasolowa foto
5
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 5 - Prosta zupa fasolowa foto
6
Dodać je do zupy razem z majerankiem. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 6 - Prosta zupa fasolowa foto
7
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Przed podaniem zupę posypać posiekaną natką pietruszki.
Krok 7 - Prosta zupa fasolowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 03.10.2014 11:34
i takie zupy są najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak