Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb cebulowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda 520 ml
cebula 2-3 sztuki (ok. 250 g)
cukier 2 łyżeczki
sól 2 łyżeczki
drożdże suche 8 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb cebulowy

Najpierw zajmujemy się cebulą. Kroimy ją w bardzo drobną kostkę, taką naprawdę drobną. Na małej patelni rozgrzewamy 8-10 łyżek oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, wsypujemy 2 łyżeczki cukru i od razu zmniejszamy ogień na najmniejszy z możliwych. Na naprawdę mały. Ważne jest, żeby patelnia była własnie mała, żeby cebula leżała na niej grubą warstwą. Bo jak patelnia będzie wielka i cebula zajmie niewielką część patelni to się przypali zamiast udusić.
Więc dusimy na patelni przez 1 godzinę mieszając co 15 minut.
Czekam aż cebula przestygnie, łączymy ją z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto przez 15 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czacie przekładamy ciasto do formy, ponownie przykrywamy i znów zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Pieczemy 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 04.10.2014 23:57
Cebulowy jest pyszny,a Twój muszę przyznać całkiem niezle wygląda :-)
Ewelina1991 03.10.2014 09:32
piękny chlebek i na pewno bardzo smaczny ;)
zabcia117 03.10.2014 07:03
Lubię taki chlebek!! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak