Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makaron pieczony z sosem mięsnym i beszamelowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron

makaron muszelki 250 gram

sos beszamelowy

mleko 300 ml
mąka pszenna 2 łyżki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka

sos mięsny

mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
czosnek 1 ząbek
olej do smażenia 3 łyżki

przyprawy

sól
pieprz
cebula 1 szt
ser mozarella 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Makaron pieczony z sosem mięsnym i beszamelowym

Olej wlewamy na patelnię i smażymy mięso, z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Smażyć pod przykryciem, pod koniec, gdy mięso będzie dość miękkie dodajemy pomidory pokrojone z puszki i moment jeszcze dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do dań włoskich.

Sos beszamelowy: masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy gałkę muszkatołową, mleko i mąkę. Prawie cały czas mieszamy. Sos musi delikatnie zgęstnieć. Przelewamy go do blaszki, wsypujemy makaron, następnie przelewamy sos mięsny i pieczemy w piekarniku około 30-40 minut. Pod koniec posypujemy startym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 03.10.2014 12:38
fajnie zapieczony
dodi 03.10.2014 11:58
pyszne jedzonko
Czyki 03.10.2014 10:50
Bardzo smaczny obiadek :)
zabcia117 03.10.2014 07:03
Pysznie wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak