Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliwki marynowane

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kg
woda 0,5 litra
ocet 10 % 0,25 litra
cukier 65 dag
Goździki całe Prymat
laska cynamonu
laska wanilii
pieprz

Porada

Śliwki marynowane ze względu na smak i aromat doskonałe są w przystawkach bo pobudzają apetyt. Są dodatkiem do sałatek, mięs i jako ładna dekoracja innych potraw.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliwki marynowane

Kroki postępowania

1
Śliwki umyć w ciepłej wodzie w celu usunięcia z ich powierzchni nalotu. Osuszone przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Śliwki powinny być dojrzałe ,ale jędrne.
Krok 1 - Śliwki marynowane foto
2
Zagotować wodę z octem i przyprawami.
Krok 2 - Śliwki marynowane foto
3
Gorącą marynatą zalać śliwki i odstawić na 24 h.
Krok 3 - Śliwki marynowane foto
4
Następnego dnia śliwki z marynaty odcedzić i przekładać warstwami do słoja przesypując warstwą cukru ,zamknąć i odstawić. Cukier szybko zacznie się rozpuszczać tworząc syrop. Tak zamarynowane śliwki można jeść po kilku dniach, tygodniach i miesiącach. Z dnia na dzień stają się smaczniejsze.
Krok 4 - Śliwki marynowane foto
5
Marynatę octową przelewam do butelki i używam jako aromatyczny ocet śliwkowy.
Krok 5 - Śliwki marynowane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 02.10.2014 18:59
Bardzo ciekawy przepis.Śliwki uwielbiam.
Agata3 02.10.2014 18:50
fajny pomysł na śliwki :)
kuklik 02.10.2014 17:12
bardzo ciekawe
Helena63 02.10.2014 14:45
śliwki w każdej postaci w tej pewnie też
gosia56 02.10.2014 13:27
własnie w tym roku zrobiłam śliwki pierwszy raz wyszły super do tej pory zawsze kupowałam w sklepie ale domowe dużo lepsze w smaku;)
wyattearp 02.10.2014 11:43
o właśnie mam śliwki
IZABELA29 02.10.2014 11:25
uwielbiam śliwki pod każdą postacią
halinah 02.10.2014 11:13
uwielbiam śliwki
Beatris 02.10.2014 10:44
Lubię takie śliweczki jako dodatek do obiadu, do mięska:)
Rysia 02.10.2014 10:14
Bardzo ciekawy przepis.Zrobię.
Anna169Hosz 02.10.2014 10:09
Ciekawy przepis - zapisałam.
bietka 02.10.2014 09:58
muszą być pyszne, nigdy tak nie robiłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak