Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

ryba 2 słodkowodne
papryka 3 kolorowe
cebula 2 szt
marchewka 1 szt
czosnek 2 ząbki
pasta peperoni 1 łyżka

Przyprawy

Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna

Kroki postępowania

1
Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb.
Krok 1 - Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna  foto
2
Po tym czasie płyn przecedzamy przez gęste sitko.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kostkę i chwilkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Świeżej paprykę pokroić w cienkie, krótkie paski, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach,
Warzywa dorzucić do czosnku i cebuli i podsmażyć jeszcze kilka chwil.
Wszystko posypać paprykami w proszku proszku, dokładnie wymieszać i całość jeszcze chwilę smażyć.
Do gotującego się rybnego wywaru wrzucić podsmażoną paprykę z marchwią, gotować około 10 minut.
Krok 2 - Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna  foto
3
Następne w garnku powinny wylądować pokrojone pomidory. Odcedzone ryby przebrać (tzn wyrzucić niejadalne części- głowę ogony płetwy, ości) i
dodać do zupy. W każdym talerzu powinien znaleźć się ładny kawałek ryby.
Zupę można posypać świeżą natką pietruszki.
Krok 3 - Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 02.10.2014 13:09
Smacznie wygląda :)
Pietruszka 02.10.2014 10:59
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak