Chlebek z ziarnami

Chlebek z ziarnami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • drożdże

    25 g
  • letnia woda

    400 ml
  • sól morska

    1,5 łyżeczki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • ziarna

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy chlebek na 60 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Seba

21.10.2014 13:20
najlepszy domowy

aginaa

10.10.2014 08:11
polecam skorzystac

aginaa

08.10.2014 08:46
polecam wszystkim

martula799

02.10.2014 18:26
łatwy przepis, chętnie skorzystam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat