Przepis i sposób przygotowania na: Prosta polędwiczka wołowa
10 minut przed smażeniem doprawiamy solą, pieprzem i jedną gałązką tymianku.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy jeden cały obrany ząbek czosnku i smażymy do chwili aż czosnek lekko się przyrumieni.
Obsmażamy polędwicę na rumiano ze wszystkich stron, uważając aby nie nakłuć jej w trakcie przewracania.
Podsmażoną polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pozostałym czosnkiem przekrojonym na pół oraz posiekanym tymiankiem.
Pieczemy przez 20 minut (większe i grubsze kawałki mięsa pieczemy odpowiednio dłużej).
Po upieczeniu odstawiamy na 8-10 minut, a następnie kroimy w 1 cm plastry.
Polędwicę wołową podajemy z puree ziemniaczano- selerowym oraz mix-em sałat z pomidorkami, ogórkiem i vinegrette.