Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosta polędwiczka wołowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 40 dag
czosnek ząbki 4 sztuka
tymianek 3 gałązka
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Prosta polędwiczka wołowa

Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki na godzinę przed przygotowanie. Oczyszczamy z błonek, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

10 minut przed smażeniem doprawiamy solą, pieprzem i jedną gałązką tymianku.

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy jeden cały obrany ząbek czosnku i smażymy do chwili aż czosnek lekko się przyrumieni.

Obsmażamy polędwicę na rumiano ze wszystkich stron, uważając aby nie nakłuć jej w trakcie przewracania.

Podsmażoną polędwiczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Obkładamy pozostałym czosnkiem przekrojonym na pół oraz posiekanym tymiankiem.

Pieczemy przez 20 minut (większe i grubsze kawałki mięsa pieczemy odpowiednio dłużej).

Po upieczeniu odstawiamy na 8-10 minut, a następnie kroimy w 1 cm plastry.

Polędwicę wołową podajemy z puree ziemniaczano- selerowym oraz mix-em sałat z pomidorkami, ogórkiem i vinegrette.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 01.10.2014 18:59
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak