Przepis i sposób przygotowania na: Bezowo-migdałowe ciasteczka z malinamy i bitą śmietaną
Ostatnio jestem zakochana w bezach :D
Więc tak ;
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy aż masa będzie szklista i bardzo sztywna, na sam koniec dodajemy zmielone na proszek migdały, mieszamy łyżką, przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskamy koła o średnicy ok 5cm i wysokie na 1cm, robimy odstępy bo beza rośnie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st na 20 min, po czym zmniejszamy tem. do 100st i suszymy ok 1h bo ciasteczka są dość cienkie.
MASA:
Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru, na każdy krążek ostudzonej bezy wyciskamy porcję, następnie układamy maliny, po czym znów porcja śmietany, przykładamy drugim krążkiem i na wierzch dekoracyjnie robimy kleksa i dekorujemy malinką