Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z białych szparagów

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 2 pęczki
szalotka 4 sztuki
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 1/2 litra
masło 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 4 łyżki
starta gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
imbir 1,2 łyżeczki
oliwa
szałwia
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z białych szparagów

Czosnek i szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka z szalotką i czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę miksujemy blenderem. Prawdopodobnie w zupie pozostaną łyka od szparagów, takie żyłki. Przecieramy więc zupę przez sitko do drugiego garnka. Podgrzewamy i zabielamy śmietaną.
Szałwię wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i lekko podsmażamy.
Zupę nakładamy na talerze, wrzucamy kilka główek szparagów, które odłożyliśmy wcześniej i dekorujemy szałwią. Skrapiamy oliwą i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.10.2014 00:20
Białe szparagi,chętnie zjadłabym taką zupę :-)
Zdzisław 01.10.2014 10:12
takie zupy bardzo lubię
Czyki 01.10.2014 07:48
Pyszna zupka :)
Magula 01.10.2014 07:45
Takiej zupki nie jadłam, zaczekam na sezon na szparagi i zrobię
Konczi 01.10.2014 07:15
przepyszna zupka - wygląda rewelacyjnie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak