Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie Kieszonki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Farsz

cebula biała 1 sztuka
boczek wędzony 250 gram
śmietanka kremowa 50 ml
jajko 1 sztuka

Ciasto

ciasto francuskie 1 opakowanie
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie Kieszonki

Bardzo szybki i prosty przepis na wariację słynnej tarty :)
kształt i forma "kieszonek" dowolna, ja robię małe wersje tarty z wysokim brzegiem aby nic nie wypłynęło podczas pieczenia
***********************************************************************

Cebulę kroimy na piórka, boczek na paseczki.
podsmażamy cebulę na odrobinie masła, następnie dorzucamy boczek i delikatnie wysmażamy tłuszcz
mieszamy śmietankę z jajkiem i łączymy z cebulą i boczkiem
Solimy i pieprzymy do smaku

Z ciasta francuskiego formujemy kieszonki na farsz tak aby nie wypłynął podczas pieczenia

Opcjonalnie dodać można ser na wierzch ja jednak rezygnuję z tego kroku
Pieczemy ok 15-20 minut w temp 170 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak