Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Urszulanki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt z 3 jaj składniki na 1 biszkopta: forma 25cm/35cmcm

jajko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól 1 szczypta
olej 1 łyżka

masa serowa

twaróg zmielony 0,5 kg
cukier puder 2-3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 2 opakowania
sok z cytryny 1-2 łyżeczki

galaretka

galaretka cytrynowa 2 sztuki
woda 3 szklanki
maliny świeże po 3sztuki na deser

dodatkowo

andrut po 1 sztuce na deser okrągłe małe wafle
pierściee, obręcze cukiernicze 8 sztuk

Porada

Obręcze cukiernicze można zrobić domowym sposobem przecinając plastikowe butelki na krążki o wysokości np.5-8cm lub wykorzystać puszki po konserwach odcinając wieko i dno.

Przepis i sposób przygotowania na: Urszulanki

Kroki postępowania

1
Biszkopt : Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160-180 st.C około 25 min.
Krok 1 - Urszulanki foto
2
Z biszkoptu wycinamy krążki specjalnymi obręczami.
Krok 2 - Urszulanki foto
3
Masa serowa: Ser zmiksuj razem z cukrem pudrem i waniliowym, dodaj sok z cytryny. Żelatynę zalej w kubku kilkoma łyżeczkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Następnie po napęcznieniu podgrzej żelatynę,ale nie zagotuj i dodaj do niej łyżkę masy serowej aby się dobrze nam połączyła . Wylej całość do masy serowej. Szybko wszystko wymieszaj.
Krok 3 - Urszulanki foto
4
Taką masę serową wyłóż na biszkopt w obręczach dokładnie wypełniając ranty aby nie przeciekła nam galaretka.
Krok 4 - Urszulanki foto
5
Wafle-andruty okrągłe.
Krok 5 - Urszulanki foto
6
Następnie na masę serowa wkładamy okrągłe wafle ozdobnym wzorkiem do góry tak aby ładnie było widać karbowany wzór pod galaretką.
Krok 6 - Urszulanki foto
7
Galaretkę rozrabiamy w 3 szklankach gorącej widy i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu zalewamy nasze wafle w obręczy. Gdy zacznie mam tężeć kładziemy owoce tak aby częściowo były zanurzone,a częściowo wystawały. Pozostaw do schłodzenia na około 4 godziny,a najlepiej na noc.
Krok 7 - Urszulanki foto
8
Przed podaniem wyjmij deser z obręczy za pomocą cienkiego nożyka.
Krok 8 - Urszulanki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 31.05.2015 15:07
świetny deser:)
Marta Ryżek-Kalkowska 05.11.2014 19:45
Dziękuję :)))
wyattearp 05.11.2014 11:17
świetnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak