Soczysta karkówka

Soczysta karkówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

    700 g
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • olej

    1 łyżka
  • Mój przepis na: soczystą karkówkę

    1 opakowanie
  • śliwki suszone

    12 szt.
  • ziemniaki

  • przyprawa do ziemniaków

  • pieprz cytrynowy

  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczysta karkówka
Przygotować składniki.
Krok 2 - Soczysta karkówka
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać łyżkę musztardy oraz 4 łyżki oleju i całość dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Soczysta karkówka
Karkówkę pokroić na 4 plastry i podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez 7-8 minut, aby się zarumieniła. Podsmażoną karkówkę obtoczyć w marynacie, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i całość polać pozostałą marynatą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra /dół) w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Krok 4 - Soczysta karkówka
Ziemniaki pokrojone w talarki przysmażyć na patelni (tej samej, na której smażyliśmy karkówkę), dodać przyprawę do ziemniaków, sok z cytryny, olej i pieprz cytrynowy.
Krok 5 - Soczysta karkówka
Danie jest gotowe. Można podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Doradca Smaku
Dla urozmaicenia smaku dodaj garść suszonych śliwek (około 12 sztuk) do zamarynowanego mięsa. Dalej postępuj tak, jak w przedstawionych krokach.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.09.2014 12:16
karkówkę często robię, super że pojawiły się te nowe przepisy na różne smakołyki, trzeba będzie się w nie zaopatrzyć :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat