Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jagodami
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i razem posiekać. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schować na 1 - 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części : 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować i przenieść do formy o wymiarach około 20 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód formy ( pozostałą część ciasta włożyć z powrotem do lodówki ). Podpiec przez około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasno złotego koloru.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg ( najlepiej półtłusty ) zmielić przynajmniej dwukrotnie. Umieścić go w naczyniu wraz z pozostałymi składnikami na masę serową i zmiksować do połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch wysypać równomiernie 2/3 ilości przygotowanych jagód. Piec przez 20 minut w temperaturze 160°C. Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika i wysypać na wierzch resztę jagód. Z reszty ciasta ( 1/3 ) zrobić paseczki i utworzyć z nich kratkę na powierzchni sernika. Wstawić z powrotem do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze około 30 - 35 minut. Powierzchnia sernika po upieczeniu powinna być ścięta i lekko sprężysta. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wstawić na około 12 godzin do lodówki, wówczas sernik nabierze odpowiedniej konsystencji.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)