Przepis i sposób przygotowania na: Tort lalka śmietankowy
Kroki postępowania
Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać obie z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku i ocet, dokładnie zmiksować. Do gotowej masy przesiać wymieszane mąki, ostrożnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 26 cm, wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką
Biszkopt upieczony z formy na babkę
Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić.
KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.
Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować.
Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki.
Całość smarujemy kremem śmietankowym.