Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka na serku homogenizowanym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
margaryna 150 gram-miękkiej
cukier 200 gram
serek homogenizowany waniliowy 250 gram
jajko 3 sztuki- rozm L
kisiel cytrynowy 1 opakowanie
skórka z cytryny 1 sztuki
sok z cytryny
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka na serku homogenizowanym

Kroki postępowania

1
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli oraz kisielem. Odłożyć na bok. Jajka utrzeć na jasno z cukrem.
Krok 1 - Cytrynowa babka na serku homogenizowanym foto
2
Następnie po jednej łyżce dodawać margarynę, za każdym razem dobrze ucierając masę. Następnie w trzech częściach dodać mąkę i serek cały czas mieszając mikserem.
Krok 2 - Cytrynowa babka na serku homogenizowanym foto
3
Na koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. Dobrze wymieszać.
Krok 3 - Cytrynowa babka na serku homogenizowanym foto
4
Przełożyć do silikonowej formy do pieczenia ( zwykła przygotować jak zwykle). Piec około 50-60 minut w 180 st, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Krok 4 - Cytrynowa babka na serku homogenizowanym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 28.09.2014 23:19
takie słodkości to lubie i to bardzo
Beatris 28.09.2014 23:12
Skusiłabym się na kawałeczek:)
noninka77 28.09.2014 22:21
Wspaniała :)
Gracer 28.09.2014 20:08
super babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak