Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny tort pisanka

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

czekolada gorzka 100 gram
jajko 2 sztuki-rozm.L
cukier 100 gram
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
mąka pszenna 80 gram
mąka ziemniaczana 20 gram
margaryna 80 gram-powinna być miękka
mleko 2% 3-5 łyżek

Masa

śmietana 30% 330 ml
serek homogenizowany 140 gram
cukier wanilinowy 16 gram
laska wanilii 1/2 laski
truskawki świeże 100 gram
winogrona 50 gram

Dekoracja

śmietana 30% 250 ml
cukier wanilinowy 8 gram
barwnik spożywczy do ciast
białko 1 sztuka
cukier 2-3 łyżki
truskawki świeże 100 gram
winogrona 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny tort pisanka

Kroki postępowania

1
Ciasto: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Mąki przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i odłożyć na bok. Jajka utrzeć z cukrami na biało i po łyżce dodawać margaryny cały czas ucierając
Krok 1 - Wielkanocny tort pisanka foto
2
Następnie partiami dodawać mąkę i mleko, cały czas mieszając. Na koniec dodać roztopioną czekoladę i wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Krok 2 - Wielkanocny tort pisanka foto
3
Następnie zimne ciasto pokroić w taki sposób aby utworzyć pisankę.
Krok 3 - Wielkanocny tort pisanka foto
4
Masę: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem oraz wydrążonymi ziarenkami wanilii. Następnie po jednej łyżce dodawać serek cały czas mieszając mikserem.
Krok 4 - Wielkanocny tort pisanka foto
5
Owoce umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w cienkie słupki a winogrono w ćwiartki. Z masy odlożyć 2 łyżki a do reszty dodać owoce i delikatnie wymieszać
Krok 5 - Wielkanocny tort pisanka foto
6
Ciasto rozkroić wzdłuż na pól. Nałożyć masę z owocami na całej powierzchni ciasta i przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Posmarować masą bez owoców i odłożyć na około 2 godziny do lodówki. Dekoracja: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem. Posmarować śmietaną boki tortu ( ale niezbyt obficie), następnie do reszty śmietany dodać barwnik i wymieszać. Z zielonej śmietany wycisnąć na połowie tortu wzór koszyka ( używając tylki z gwiazdką należy zrobić pierwszą pionową długą kreskę, a następnie poziome krótkie w niezbyt dużej odległości od siebie, potem znów pionową dużą itd aż do momentu pokrycia całej powierzchni tortu). Na koniec "zrobić" rączkę tortu. Białko delikatnie ubić i maczać w nim owoce a następnie obtaczać w cukrze i układać na torcie. Resztę truskawek pokroić w plastry i obłożyć tort dookoła. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Smacznego!
Krok 6 - Wielkanocny tort pisanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 08.04.2017 17:21
Fajny i bardzo fajny
Ada-Gaba 07.11.2014 20:39
prześliczny tort
Wacław 29.09.2014 10:36
bardzo ładny i smaczny !!!
berys18 29.09.2014 10:05
pieknie wyglada
ada.la 28.09.2014 21:26
śliczny torcik
2milutka 28.09.2014 20:53
cudowny!!!!!!!!!
gosia1988 28.09.2014 20:27
rewelacyjny tort
Gracer 28.09.2014 20:08
super wygląda
Aannkaa82 28.09.2014 20:03
Prawdziwe arcydzieło ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak