Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki marynowane.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1 kg
cukier 30 dag
woda 250 ml
ocet 100 ml
Goździki całe Prymat
cynamon Prymat
pieprz
skórka z cytryny

Porada

Ostrość gruszek regulujemy ilością cukru i octu. Zalewa z mniejszą ilością cukru, a większą octu będzie ostrzejsza i odwrotnie, łagodniejsza.

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki marynowane.

Kroki postępowania

1
Gruszki umyć, obrać ,pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Wkładać do wody zakwaszonej, aby uniknąć ciemnienia.
Krok 1 - Gruszki marynowane. foto
2
Zagotować wodę z cukrem i przyprawami.
Do wrzącego syropu włożyć osączone gruszki i gotować powoli, aż zmiękną i staną się szkliste.
Krok 2 - Gruszki marynowane. foto
3
Gruszki wyjąć z syropu i ułożyć w słoju.
Syrop zagotować z octem i ostudzić.
Gruszki zalać ostudzonym płynem. Zamknąć słój i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Krok 3 - Gruszki marynowane. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 28.09.2014 16:25
Pyszne takie gruszki - żałuję, że w tym roku nie zrobiłam.
wyattearp 27.09.2014 19:14
uwielbiam !!!!!!!!!
Natalija 27.09.2014 17:54
bardzo lubię takie gruszki, najlepiej smakują z pieczonym kurczakiem :)
Iwusia 27.09.2014 13:11
uwielbiam takie gruszki w zimie
Róża1 27.09.2014 10:02
Super przekąska !!!! u pana wszystko jest extra !!!!!!!!!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak