Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

5.0
(84)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

marchewka 2 szklanki
mąka 2 szklanki
jajko 4 sztuki
olej 1 szklanka
cukier brązowy 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki

KREM ŚMIETANOWY

śmietana kremówka 300 g
serek mascarpone 200 g
aromat cytrynowy
cukier puder

KREM MARCHEWKOWY

galaretka pomarańczowa 1
budyń waniliowy 1
sok marchwiowy 0,5 l

Porada

1) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. 2) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MarysiaB 06.01.2017 15:10
Wygląda świetnie
Malgorzata549 09.07.2015 09:50
pyszny pomysł
caralajna 26.11.2014 21:10
fantastycznie wygląda, aż ślinka cieknie
Ewaaa 14.11.2014 16:05
*mam nadzieję, że zdążę wykorzystać przepis we własnej kuchni jeszcze w tym miesiącu.
Ewaaa 14.11.2014 16:03
Piękne ciasto! Dodaję do ulubionych, mam nadzieję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak