Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • marchewka

    2 szklanki
  • mąka

    2 szklanki
  • jajka

    4 sztuki
  • olej

    1 szklanka
  • cukier brązowy

    1 szklanka
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki
  • cynamon

    2 łyżeczki

KREM ŚMIETANOWY

  • śmietana kremówka

    300 g
  • serek mascarpone

    200 g
  • aromat cytrynowy

  • cukier puder

KREM MARCHEWKOWY

  • galaretka pomarańczowa

    1
  • budyń waniliowy

    1
  • sok marchwiowy

    0,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki.

Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części.

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia.

Życzę smacznego :)

Uwaga:
Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru.

Cukiereczek13
1) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. 2) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MarysiaB

06.01.2017 15:10
Wygląda świetnie

Malgorzata549

09.07.2015 09:50
pyszny pomysł

caralajna

26.11.2014 21:10
fantastycznie wygląda, aż ślinka cieknie

Ewaaa

14.11.2014 16:05
*mam nadzieję, że zdążę wykorzystać przepis we własnej kuchni jeszcze w tym miesiącu.

Ewaaa

14.11.2014 16:03
Piękne ciasto! Dodaję do ulubionych, mam nadzieję :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat