Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka z jabłkiem i imbirem- syta i rozgrzewająca

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka 2 szt
seler 1 mały
por (biała część) 1 szt
kapusta biała 1 liść
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
sól do smaku
pieprz
ziemniaki 4 szt
jabłko 1 szt
imbir starty 1/2 łyżki
woda 2 litry
śmietana 18 proc 100 ml
filet z kurczaka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka z jabłkiem i imbirem- syta i rozgrzewająca

Do zimnej wody wkładamy filet z kurczaka, ziele angielskie i liść laurowy.
Kiedy się podgotuje dodajemy marchewkę, seler, por, liść kapusty - gotujemy lekki rosół.
Jedną marchewkę i filet wyciągamy po ugotowaniu.
Dodajemy obrane ziemniaki i jabłko- gotujemy dalej do miękkości.
Na koniec dodajemy stary imbir, dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zabielamy śmietanką.

Zupę można podawać z ryżem, dodajemy też pokrojoną ugotowaną marchewkę i ugotowane mięso z rosołu.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.09.2014 10:22
z chęcią bym spróbował tą zupę,zapowiada sie smacznie :-)
Seba 26.09.2014 18:17
Lubię taką zupkę
cukiereczek 26.09.2014 17:57
zapowiada się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak