Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 6 średnich
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 0,5 szklanki
jajko 2
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabłka obieramy,wykrawamy środki i kroimy na drobne kawałki,wkładamy do dużej miski.Zasypujemy jedną szklanką cukru i cukrem waniliowym,chwilę mieszamy drewnianą łyżką,żeby owoce całe pokryły się cukrem i puściły sok.Wsypujemy do jabłek mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i mieszamy.Następnie wlewamy do ciasta olej,wbijamy jajka i mieszamy tak aby jabłka pokryły się ciastem.Blachę (o średnicy 24-26 cm lub keksową) smarujemy cienką warstwą oleju.Wykładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. , pieczemy ok 60 minut.Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 26.09.2014 22:29
pysznie wygląda
as28 26.09.2014 16:39
bardzo lubie szarlotke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak